Ο απόστολος Παύλος είχε ένα πρόβλημα στο σώμα του, μία ασθένεια, την οποία ονόμαζε "σκόλοπα" που συνέχεια τον βασάνιζε, αλλά δεν γνωρίζουμε από τι ακριβώς έπασχε. Μας εξηγεί ότι άγγελος Σατάν τον ράπιζε για να μην υπερηφανεύεται εξ αιτίας των πολλών αποκαλύψεων που είχε από το Θεό.

Μάλιστα συγκεκριμένα λέει στην επιστολή του, ότι τρεις φορές προσευχήθηκε για να του πάρει ο Κύριος αυτόν το σκόλοπα, αλλά η απάντηση ήταν αρνητική με τη φράση: "αρκεί εις σε η χάρις Μου"
Αυτή η απάντηση ταιριάζει σε κάθε δυσκολία, σε κάθε αρρώστια, σε κάθε αποτυχία, που μπορεί τυχόν να αντιμετωπίσουμε στη ζωή μας: "Αρκεί εις σε η χάρις Μου".
Είναι σαν να μας μιλάει στην ψυχή μας με αυτά τα λόγια: "Αφού έχετε τη χάρη Μου, που σας εξασφαλίζει την αιώνια ζωή, το έλεος Μου και τα πάντα γιατί στενοχωριέστε για τη θλίψη σας ή την αρρώστια σας ή οποιαδήποτε αντιξοότητα;"
Ότι και να έχουμε, από ότι και να πάσχουμε, πρέπει να είμαστε ευτυχείς, διότι έχουμε τη χάρη του Ιησού Χριστού, η οποία ποτέ δεν μας εγκαταλείπει και ποτέ δεν πρόκειται να μας αφαιρεθεί, εφ' όσον μένουμε κοντά Του. Η χάρη του Ιησού Χριστού, είναι αυτή που μας έδωσε την αιώνια Σωτηρία: "κατά χάριν είσθε σεσωσμένοι διά της πίστεως και τούτο δεν είναι από σας, Θεού το δώρον", γράφει ο απόστολος Παύλος στην εκκλησία της Εφέσου. Δεν ήμασταν ακέραιοι και αναμάρτητοι. Ήμασταν αμαρτωλοί και ακατάστατοι στη ζωή μας. Ο Κύριος, όμως, έκανε χάρη στη ζωή μας και μας κάλεσε κοντά Του με το άπειρο έλεός Του και τώρα είμαστε δικοί Του, Του ανήκουμε "κατά χάριν".
Ότι και να μας συμβαίνει, ιδιαίτερα αρρώστια, θλίψη, ανάγκη, ένα πράγμα μας παρηγορεί, ότι έχουμε τη χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.
Πολλές φορές οι άνθρωποι παρηγορούνται λέγοντας, ευτυχώς που έχουμε το σπιτάκι μας και δεν μπορεί κανείς να μας κάνει έξωση και να μας διώξει. Λίγες τροφές, λίγα πράγματα, πάντα κάτι βρίσκουμε να τρώμε. Αρκεί που έχουμε το δικό μας σπίτι. Αυτά λένε οι φτωχοί άνθρωποι οι οποίοι έχουν δικό τους σπίτι και συνήθως είναι το πατρικό.
Το ίδιο λένε και τα παιδιά του Θεού. Αυτό που είπε ο Κύριός μας ο Ιησούς Χριστός στον απόστολο Παύλο: "αρκεί εις σε η χάρις Μου".
"Τους πόνους που έχεις, το σκόλοπα που έχεις και σε βασανίζει, δεν σου τον εξαλείφω. Σου αφήνω τη χάρη Μου και εννόησε ότι είναι υπεραρκετή για να σε παρηγορεί. Αρκεί εις σε η χάρις Μου".
Πολλές φορές μας κατηγορούν άδικα ή δίκαια και ζητάμε από τον Κύριο προστασία και αποκατάσταση κι εκείνος μας παρηγορεί με την ίδια πάντα ζεστή, τρυφερή και γεμάτη εξουσία φράση: "Αρκεί εις σε η χάρις Μου". Πολλές φορές βρισκόμαστε σε αδυναμία, σε θλίψη, σε ασθένεια και τότε πάλι ο Κύριος επιμένει να μας απαντά: "Αρκεί εις σε η χάρις Μου, διότι η δύναμις Μου εν αδυναμία δεικνύεται τελεία." Και συνεχίζει ο απόστολος Παύλος γράφοντας στους Κορινθίους: "Με άκραν λοιπόν ευχαρίστησιν, θέλω καυχηθεί μάλλον εις τας αδυναμίας μου, διά να κατοικήσει εν εμοί η δύναμις του Χριστού. Όθεν ευαρεστούμαι εις τας αδυναμίας, εις τας ύβρεις, εις τας ανάγκας, εις τους διωγμούς, εις τας στενοχωρίας υπέρ του Χριστού, διότι όταν είμαι αδύνατος τότε είμαι δυνατός." Β’ Κορινθ. ιβ:9-11
Αφού έχω τη χάρη του Χριστού, όλα τα άλλα, αδυναμίες, ύβρεις, ανάγκες, διωγμοί, στενοχώριες, δεν έχουν και καμιά μεγάλη αξία, διότι επάνω σε όλες αυτές τις καταστάσεις αισθάνομαι ότι με δυναμώνει η εξαιρετική και υπερβολική δύναμη της χάρης του Χριστού.
Πόση ευλογία παίρνουμε όταν αντιμετωπίζουμε μια δοκιμασία, γνωρίζοντας ότι αυτή η δοκιμασία εργάζεται τη χάρη του Χριστού στη ζωή μας!
Τι σημαίνει χάρη του Ιησού Χριστού; Σημαίνει ότι όσο ανάξιοι και να είμαστε, Εκείνος και μας αγαπάει και μας θέλει και μας περιμένει. Τόσο πολύ μας αγαπάει, ώστε πέθανε για μας επάνω στο σταυρό του Γολγοθά. Την τρίτη ημέρα, σύμφωνα με την υπόσχεσή Του, αναστήθηκε και η πρώτη Του μέριμνα ήταν να πάει να βρει τους μαθητές Του, να τους παρηγορήσει, να τους δώσει ειρήνη και να τους πει: "αρκεί σε σας η χάρη Μου".
Μετά βρήκε και μας. Κάπου μας συνάντησε. Άλλον στο δρόμο, άλλον στο νοσοκομείο, άλλον στο σχολείο, άλλον στη δουλειά και άλλους μέσα στα πάθη, στη μέθη, στα ναρκωτικά και στα τυχερά παιχνίδια.
Τον ευχαριστούμε. Μας έδωσε τη χάρη Του, μας ελευθέρωσε, αισθανθήκαμε το άγγιγμα Του, ετοίμασε χώρο στον ουρανό για να ζήσουμε αιώνια μαζί Του, στη Βασιλεία Του, εκεί που ο καθήμενος επί του θρόνου είπε: "ιδού κάμνω νέα τα πάντα". Όλα αυτά είναι καρποί της χάρης Του. Τον ευχαριστούμε.